Sevärdheter

 

Aktiviteter och sevärdheter i Kroatien

Om du är på solsemester i Kroatien, shoppa eller intresserad av att utforska natur och kultur så har du hittat rätt.
Landet har allt man behöver för en lyckad semester för alla åldrar, vi har här satt ihop en reseguide för Kroatien och vad som är värt att besöka.

Sevärdheter Kroatien

I Kroatien finner man sevärdheter nästan överallt såväl i naturen som mänskligt skapade. Då landets regent ständigt förändrats under åren så har det alltid dykt upp nya monument och formgivningar som har avspeglat det regerande landets kultur.

Topp 6 monument och sevärda platser i Kroatien:

1

Diocletianus palats i Split

Det stora palatset Diocletianus som står vilande i Split är ett av de mest bevarade palatsen och byggdes i ära utav kejsare Diocletianus under 200-talet efter Kristus.

Storlek

Den är omkring 30 000 kvadratmeter och är i ett relativt bra skick för att ha byggts för lite mer än 1800 år sedan och tagits sig igenom allt som hänt landet.

Bebodd av kejsare Diocletianus

Det sägs att den forne romerska kejsaren under sin tid som regent skickade efter att ett palats skulle byggas åt honom nära en vik på halvön där Split är belagt idag. Efter 20 år som härskare valde kejsare Diocletianus att dra sig tillbaka till det då inte helt färdigbyggda palatset, som fick färdigställas samtidigt som han levde ut resten av sina dagar i Diocletianus palats.

Palatset användes senare som romerskt förvaltningskontor och guvernörsbostad. Under århundradena efter Diocletianus död skedde räder av staden, vilket ledde till att byborna sökte skydd i palatset. Folk bosatte sig då i den stora byggnaden och i takt med att befolkningen ökade så bildades det en stad runt omkring.

2

Hamnpromenaden i Split

För den som gillar promenader längs vattnet är detta ett ypperligt tillfälle att uppleva Riva Hamnpromenad. Beblanda dig med både lokalbefolkning och turister på gågatan som erbjuder allt från underhållning till mat och dryck. På den 250 meter från torget Prokurative hela vägen fram till början av Splits hamn och på färden får man uppleva olika typer av växtlighet och rastplatser med bra vyer. För att läsa mer om staden Split klicka här.

3

Dubrovniks stadsvandring

Runt Dubrovniks gamla stad breder sig dess väggar ut som ett första försvar mot fienden som en gång var. Numera används Ringmuren som en del av den stadsvandring som staden har att erbjuda. På vandringen får man besöka de spännande museerna som gömmer sig innanför murarna och den vackra utsikten från tornen som blickar ut över staden och dess vackra hav.
När man upplever Dubrovniks stadsvandring är det viktigt att spänna upp ögonen och uppleva kända platser från serier och filmer. Staden en populär plats för större filminspelningar, då stora delar av från serien Game of Thrones utspelar sig i Dubrovnik och delar av en Star Wars-film tagit plats i staden.

4

Trädgården i Trsteno

Norr om Dubrovnik finner du Kroatiens äldsta trädgård Trsteno arboretum, här finns mängder av exotiska växter och natur för en underbar och återkopplande promenad. Trädgården anlades 1492 och vid ingången möts du av två majestätiska Platanträd som är ungefär 500 år gamla.

5

Nationalparken Krka

Krkas Nationalpark sägs vara en av Europas vackraste och mest minnesrika nationalparker. I parken finns mängder av fin natur och en badplats med vattenfall på ungefär 800 meter. Krka nationalparken visar också i ett av sina områden upp hur livet var under tidigare sekel.

6

Imotskis vinprovning

Staden Imotski är staden du bör uppsöka om du gillar viner. Staden har ett antal familjeägda vingårdar som vunnit flera utmärkelser för sina underbara smaker och är kända för att anordna trevliga och intressanta vinprovningar för stadens turister.

Så vad ska man göra i Kroatien?

Kroatiens turism bara växer för varje år och i takt med att turismen öka, tillkommer mer aktiviteter för de populära städerna.

Snorkla i Kroatiens kust:

Att snorkla i Kroatien är en underbar upplevelse, med mängder av fina korallrev i längst kusten och runt öarna finner man unika fiskar i alla möjliga färger.
I städerna runt kusten är det vanligt att erbjuda turisterna möjligheten att följa med ut på båt för att upptäcka havslivet på nära håll där det är som allra bäst.

Hyra fordon i Kroatien:

Som i alla länder med vana av turism finns möjligheten att hyra fordon i Kroatien för att ta sig dit man vill om lokaltrafik med taxi eller buss inte är ett alternativ för just dig.
Du kan hyra bil billigt i samtliga städer med ett stort urval av märken för din vistelse. Om du är mer intresserad av att uppleva havet erbjuder privata företag längst kuststäderna dig chansen att hyra båt i Kroatien.

Hyra bil Kroatien tips:

Köra bil i Kroatien
Vägarna i Kroatien är kända för att hålla en otroligt bra kvalité, då de är bra byggda, breda och väl underhållna. Större landsvägarna upplevs trygga och det känns lika normalt att köra bil i Kroatien som att ta en sväng här hemma i Sverige.

Vad kostar det att hyra bil i Kroatien?

Det är väldigt billigt att hyra bil i Kroatien, de billigaste kan ligga på 100 kronor per dag och det ingår nästan alltid fria mil i priset. Men vi rekommenderar dig att gå upp lite mer i pris för en högre säkerhet. Att hyra båt i Kroatien är lite dyrare men beroende på båt, hamnar kostnaden lägre än i Sverige om du hyr genom en lokal uthyrare.

Shoppa i Kroatien:

Det mängder av spännande butiker för den som vill shoppa i Kroatien. Om man vill uppleva shoppinggator så finns det i nästan varje stor stad med stora, välkända märken som är billigare än vanligt.

Att rekommendera för kända butiker och märken:

Dubrovniks shoppingvaruhus som har ett brett sortiment av kända märken och butiker. I Zagreb och Split hittar du också vanliga europeiska märken.

För den som är intresserad av mindre butiker så finns de nästan överallt, tillsammans med små caféer och restauranger men mängder av annorlunda artiklar som är värt att kolla igenom. En rekommendation är att uppsöka de lokala marknaderna som glatt visar upp det bästa som staden kan erbjuda.

Att rekommendera:

Makarska shoppingmarknad

Scroll to top