Mat-Dryck

 

Kroatien mat och dryck

Vad äter man i Kroatien?

I det finns mängder av spännande maträtter i Kroatien som är värda att testa. Detta är självklart i ett land som influerats från så många håll.
Med inflytande från Centraleuropas intresse för kött och närheten till kusten med dess fisk och skaldjur kommer du finna nya kulinariska upplevelser vart du än går.

Populära maträtter att testa

Pašticada

Pašticada eller Pašticada dalmatinska som är rättens fulla namn är en specialitet som ursprungligen kommer ifrån Dalmatien. Rätten består av marinerat och sedan mörat kött som tillagats i gryta med grönsaker och rödvin.För att testa denna Kroatiska maträtt hemma finner du receptet här.

Burek

Burek /Börek/Byrek/Būrek/Burekas, Бурек
Pajen har många uttal men är en populär maträtt i många medelhavsländer och serveras både med varmrätt, mellanmål eller till dessert då det kan vara riktigt gott efter maten. Det finns mängder av fyllningar så om du ska göra det själv, låt det kreativa flöda. Testa hemma innan resan, klicka här för recept.

Crni rižot

Risotto som blandats med bläcket av bläckfisk (vanligtvis bläckfiskarten Sipa) är en populär förrätt för den som vill testa på Kroatisk mat på nära håll. Denna rätt serveras på alla bröllop runt om i Dalmatien. Recept finner du här.

Brudet

Fisk och skaldjursgryta som innehåller minst tre sorters fisk och har sitt ursprung i Dalmatien. Denna rätt varieras från restaurang till restaurang men innehåller snarlika ingredienser. Vill du testa hemma, recept finns här.

Fuži eller Fažol i maništra

Pasta som oftast serveras tillsammans med grytor av biff, svamp eller kyckling. Rätten har sitt ursprung i Istrien. Här finner du recept för hemmalagning.

Palačinke

Pannkaka med fyllning, vanligt med nötter frukt eller sylt. Oftast staplas pannkakorna på varandra och man tar en skiva ifrån den uppstaplade högen.Här finner du detta smarriga recept.

Dryck

Ni med intresse för öl kan i detta land hitta väldigt spännande upplevelser, då Kroatisk öl är något otroligt populärt.
Med ett stort urval av kända märken av Kroatisk öl som du vanligtvis hittar på ditt lokala systembolag så vill vi rekommendera att testa på nya mer inhemska bryggerier då de oftast uppskattats stort av öl provare och kan skilja sig från den vanliga smaken.

Inhemsk öl i Kroatien:

Ožujsko

En av de populärare ölerna i Kroatien som konkurrerar med Karlovacko som du finner i systembolagets hyllor. Ölen anses som fylligare och har en mer maskerad beska och arom.

Tomislav Crno Pivo

Är en av de mer kända Kroatiska ölerna, en mörk porter med rostad karaktär i liknelse med stout. En tydlig malt med inslag av karamell och kaffe.

Karlovacko Crno

En mörk lager med smak av choklad. Finns att köpa i nästan alla snabbköp runt om i Kroatien.

Ålder – Köpa alkohol i Kroatien

Om du är över 18 år så finns möjligheten att köpa alkohol i Kroatien, en ålder som större delen av europeiska länder använder sig av.

Scroll to top