Städer i Kroatien

 

Städer i Kroatien

När man reser utomlands är det inte alltid så lätt att veta exakt vart man vill åka, utan man har en plan i huvudet, bestämmer ett land. Därefter kommer frågorna:

 • Vart i Kroatien ska man åka?
 • Vilken stad i Kroatien passar mig bäst?
 • Vart ligger Kroatien?

För att underlätta för dig har vi här samlat de städer och delar som vi tror du kommer gilla som de absolut bästa resmålen i Kroatien.

Vart i Kroatien ska man åka?
– Kroatiens landskap

Kroatien är indelat i 5 landskap med mindre direkta gränser, då län och kommuner oftast kan överlappa med flera landskap. Dessa gränser används mer i historisk kontext nuförtiden och ses inte som direkta indelningar på landet, då kommuner är mer vanligt att använda sig utav.

Kroatiens 5 regioner:

1

Norra kroatiska kustlandet/Istrien

Större städer: Rijeka, Pula, Rovinj

En välbesökt region för turism som innehåller den romerska amfiteatern Pula Arena. Det finns också en stor mängd fina öar som Kroatiens största ö Krk vilket är ett måste att besöka som om man reser med barnfamilj.

2

Central Kroatien

Större städer: Zagreb

Kontinental Kroatien är en oas av lugn, med mjuka kullar hem till äldre skogar. Mitt i denna fina natur finner man huvudstaden Zagreb med mängder av aktiviteter. Regionen är prickad med romantiska medeltida städer och fina vingårdar.

3

Slavonien

Större städer: Osijek, Slavonski Brod, Sisak

I Slavonien finner man fina floder och en otrolig natur bestående av skog. Här tar lokalbefolkningen vara på landets traditioner, som skördefestivaler, traditionella klänningar och den populära lokala musiken.

4

Kroatiska Höglandet

Större städer: Karlovac

Med sina floder, fjordar, berg, skogar och grottor är det Kroatiska Höglandet regionen med mest äventyrlig natur. I landskapet finner man därav några landets absolut finaste nationalparker.

5

Södra kroatiska kustlandet/Dalmatien

Större städer: Split, Zadar, Dubrovnic

Södra Kroatien är väl känd för sin turism där det är ett populärt turistmål under sommaren. Regionen består utav en stor mängd öar, bland annat Hvar som är en underbar ö som är populär bland kändisar, samt en hel del historiska städer.

Bästa resmålen i Kroatien

Det finns oändlig med fantastiska platser att besöka i semesterparadiset Kroatien. Både platser där turister funnit sig till rätta samtidigt som en stor mängd hemliga paradis som inte än blivit upptäckta efter det nyfunna intresset från turism, därav har Kroatien fått namnet de tusen öarnas land.
Här listar vi populära städer i Kroatien som redan gått hem hos Kroatiens turister.

Zagreb – Kroatiens huvudstad

Del av avlandet: Centrala Kroatien

Kroatiens huvudstad Zagreb befinner sig i Centrala Kroatien och är en mycket älskvärd stad med ett stort intresse för kultur och nöje för alla åldrar. Det är att jämföra med det vi i Sverige är vana vid ”en liten storstad” i samma termer som vi är vana att beskriva några av våra största städer.
Men med sina ungefär 800 000 invånare är Kroatiens största stad och erbjuder bra shopping, caféer, kultur och natur.

Zagreb sevärdheter:

Fina promenader

I staden kan man njuta av dess vackra park, Maksimir park & Zagreb zoo som befinner sig i stadens stadskärna. Med mängder av blommor och härliga växter kan man få en paus den levande staden på utsidan och samtidigt finns ett zoo med hundratals olika djur. Att gå en promenad i gamla Zagreb, Gornji grad är en upplevelse i sig där man tar sig upp till höjden med hjälp utav linbana eller trappa.

Shopping

I Zagreb finns som alla större städer mängder av möjligheter för shopping där, Zagreb Arena shopping centar är Kroatiens version av Mall of Scandinavia. Om man helst undviker att trängas i köer så är ett lugnare alternativ deras marknadstorg Dolac.

Äventyr

Som slutsats är Zagreb staden för dig som vill fånga den kulturella delen av Kroatien i dess centrum och om man vill ut från staden finns mängder av alternativ för dagsturer och äventyr som ligger en timme bort.

Karta Zagreb:

Split – Kroatiens paradisstad

Split med sin folkmängd på 178 00 invånare är Kroatiens näst största stad och anses som en av de absolut vackraste städerna i värden.
Stan är belägen på en halvö i det Adriatiska havet och detta ger den en fantastisk vy ut över medelhavet, vart du än befinner dig i staden.
Med de fina vyerna följer också en mängd utav Kroatiens bästa stränder med kristallklart vatten och nära till fik.

Split sevärdheter:

Stränder:
 • Ovice – Sandstrand
 • Kastelet -grusstrand med närhet av centrum
 • Bene stranden – Populär familjestrand med sand som ligger 5 km utanför centrum
 • Brela – Kroatiens mest populära sandstrand och även räknat som en av de bästa i Europa
Rester från Rom

Likväl många Kroatiska städer finner man historiska rester från tidigare generationer som erövrat Split. Mitt i centrala Split finner man ett enormt och välbevarat palats från Romarriket.
I slutet av 200-talet restes då Diocletianus palats av den dåvarande kejsaren Diocletianus, palatset står där än idag och anses som ett av de mest bevarade palatsen sen romartiden.

Läs mer om Diocletianus palats under sevärdheter här.

Bilfri del av staden

I Splits gamla stad till öster om centrum finner man en mysig och hemtrevlig del med vackra byggnader som alla uppfyller sin del av historia. Att denna del också är full av små, trevliga caféer och butiker ökar bara mysfaktorn.
Ta dig en sväng här till fots då denna del är avstängd från bilar.

Riva – hamnpromenad

Om du är ute efter en promenad mellan middagarna eller badturerna är Riva hamnpromenad något som varmt rekommenderats av Splits befolkning.
Promenaden innehåller en fin vy mixat med restauranger, glassbarer och underhållning som håller på dygnet runt. Allt detta ligger precis vid Splits hamn där man kan njuta av båtar i alla storlekar och skick.

Vill du läsa mer om Hamnpromenaden Riva, klicka då här för att komma till sevärdheter.

Karta Split

Zadar – Kroatiens äldsta stad

Zadar som ni finner norr om staden Split ses som en av Kroatiens äldsta städer med ruiner från 400 f.Kr. Då staden existerat sedan någonstans runt 800 f.Kr, har den varit med om en hel del förändringar med erövranden från bland annat Romarriket, Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien. I staden Zadar som är placerad längs Kroatiens kust bor omkring 70 000 invånare och ses som en relativt händelserik stad i jämförelse med dess mängd invånare.

Zadar sevärdheter:

Världsarv har förändrats

Många epoker ser man leva kvar i Zadar från förr men tyvärr har staden tagit sig en stöt av all erövring från förr och man har därför tvingats renovera mycket av det som en gång var. När man tar sig en promenad i stadens fina natur stöter man gång på gång på rester av murar och Romerska pelare, men det handlar nästan aldrig om fulla verk utan rester som visar hur mycket som hänt under de senaste 2000 åren.

Ta dig gärna promenad på det 2000-åriga torget forum för att uppleva en strimma historia från dessa alla slag.

Morske orgulje – vid vattnet

Ett absolut måste att uppleva är konstverket Morske orgulje u Zadar, som översätts till Havsorgeln i Zadar på svenska. I trapporna längst ut på bryggorna av havspromenaden i Zadar hittar man konstverket som är skapat av Nikola Basic. Under bryggan har det byggts ett instrument som i takt med vågorna låter havet spela sin musik. Kolla här.

Hälsning till solen – Konstverk

Vid Zadars Orgel finner man också en mängd mysiga caféer, restauranger och nattklubbar, men också Nikola Basic andra verk finns där med. I form av en stor sol som drivs av naturlig energi börjar på kvällen en platta lysa i olika mönster som passar perfekt ihop med havsorgeln och dess intressanta ljud.

Karta Zadar

Dubrovnik – Klippstaden

Staden Dubrovnik är en stad med omkring 42 000 invånare och har en fascinerande stadskärna. Den tros ha byggts under 600-talet och av människor som tagit tillflykt och har under senare tid utvecklats till ett turist- och kulturcentrum för Kroatien.
Dess byggnader med stil från både renässansen och gotiken har under senare år gett inspiration för bland annat den populära tv-serien, Game of Thrones där de spelat in flera delar av sin fiktionella stad ”King’s Landing”. Detta har lett till ökad turism till staden för att kunna uppleva seriesekvenserna på nära håll.

Dubrovnik sevärdheter:

Ringmuren i Dubrovnik

Men en viktig del är Dubrovnik ringmur som är en stor symbol och turistattraktion för staden och består av en mängd murar, torn och befästningar som står kvar och skyddar mot hot utifrån.

Ringmuren i Dubrovnik ska ha uppkommit under 1100–1600-talet, stäcker sig 1940 meter och är på vissa ställen upp till 25 meter med en underbar vy av det Adriatiska havet. Intresserad av mer info om Dubrovniks ringmur? Klicka då här för att läsa mer.

Sommarfestival – Dubrovniks sommarspel

Om ni planerar att resa till Dubrovnik mellan 10 juli- 25 augusti så kommer ni garanterat se en stor förändring på staden. Under den tiden sker varje år Dubrovniks sommarspel som bjuder på mängder av underhållning av musik, teater, balett och mycket mer.
Denna tillställning gästas ofta av både kända inhemska artister och internationella stjärnor.

Upplevelser i form av historia

I staden finner man som sagt en hel del kulturarv och i just Dubrovnik har de fint bevarats fint med åren.

Det finns en massa spännande att uppleva:
 • Gamla statyer och fontäner som är utspridda över hela Dubrovniks stad.
 • Museer fyllda av historia
 • Old towns vackra gågator
 • Mindre palats
 • Linbanor, att uppleva för de som vill se så mycket av den vackra staden. Där det sistnämnda (Dubrovniks linbanor) är något som varmt rekommenderas för de mindre höjdrädda. Med linbanor som går upp längs berget som ligger bakom staden.
Karta Dubrovnik

Pula – Rom i Kroatien

Staden Pula som ni finner på den norra kroatiska kustlandet eller så kallt Istrien är ett fördetta handelscentrum för Rom under tiden som de var koloni för det romerska riket.
Med sina 57 000 invånare är de Istriens största stad och ses som ett ekonomiskt och kulturellt center för landskapet.
Staden är placerad i skydd av en vik längs Adriatiska havet och detta bidrar till en fantastisk sikt utöver den fina kustremsan.

Pula sevärdheter:

Amfiteatern – Pula Arena

I staden finner man Pula arena som räknats som världens sjätte största amfiteater i världen (som tillhört det romerska riket).
Arenan påbörjades byggas av kejsare Augustus mellan år 2 och 14 och är idag bevarad i sådan mån att man kan se hela den cirkulära muren i sin original form i den centrala delen av Pulas stadscentrum.

Pula arena kunde under sin storhet hålla upp mot 23 000 åskådare och gästade alla typer om teatrar samt gladiatorspel.

Pula Arena finns på valutan

På deras valuta Kuna, hittar du en avbild av Pula arena om du håller i en 10 sedel.

Tempel Augustus i centrala Pula

Det 8 meter höga templet som är tillägnat Kejsare Augustus och det romerska riket finner ni längs vattnet i Pula. Till en början bestod Tempel Augustus utav en triad av tempel.

De tre olika templen:
 • Gudinnan Dianas tempel
 • Kejsare Augustus tempel
 • Centrala Templet

Vid entrén av Tempel Augustus finner man inskriptionen: ROMAE • ET • AUGUSTO • CAESARI • DIVI • F • PATRI • PATRIAE För Rom och kejsaren Augustus, den gudomliga sonen, faderlandets fader

Karta Pula
Scroll to top